Salvanim - Spital Veterinar

Telefon-Fax: 0232-212184

Întrebări şi răspunsuri frecvente

Când să îmi vaccinez câinele/pisica? IMPORTANT!!!

Este indicat ca de îndată ce deveniţi proprietarul unui animal de companie, să îl duceţi imediat la o consultaţie la medicul veterinar, care vă va indica atât starea lui de sănătate cât şi programul vaccinărilor. Un program de vaccinare elaborat de medicul veterinar poate avea o contribuţie importantă la sanatatea si la viaţa prelungită a animalului. Vă prezentam mai jos cele mai importante boli ale cainelui, pentru care sunt disponibile vaccinuri:

  1. Boala lui Carre

    Se numeşte popular "jigodie" şi este o boala foarte răspândită, de obicei fatală. Recomandarea este ca toţi câinii să fie vaccinaţi împotriva acestei boli, începând cu vârsta de 6-16 săptămâni. Revaccinarea se face anual, pe toata durata de viaţă a câinelui.
  2. Parvoviroza

    Boală foarte răspândită, manifestându-se prin deshidratare severă, vomă şi diaree cu sânge. Evoluează rapid şi numai un tratament energic şi foarte timpuriu poate da şansa recuperării. Pentru căţei, boala are de obicei o evoluţie foarte rapidă şi fatală. Imunizarea se face prin vaccinare. În funcţie de tipul de vaccin folosit, este recomandabilă vaccinarea de la 6 săptămâni, cu 3 revaccinări şi apoi o revaccinare cu vaccin polivalent.
  3. Hepatita virală

    Infecţie virală foarte contagioasă, întâlnită în special la tineretul canin. Protecţia împotriva bolii se obţine prin utilizarea vaccinului polivalent, recomandat a se efectua la vârsta de 8 săptămâni. Revaccinare anuală.
  4. Leptospiroza

    Este o infecţie bacteriană, care afectează rinichii. Această boală este foarte uşor răspândită de la un câine la altul şi chiar la om. Imunizarea se face în general cu vaccinul polivalent, începand cu vârsta de 8 săptămâni şi revaccinare anuală.
  5. Parainfluenţa

    Este infecţia virală a căilor respiratorii; poate evolua foarte sever la căţei. Se imunizează de asemenea cu vaccin polivalent ce conţine aceasta valenţă, începând cu vârsta de 8 săptămâni şi revaccinare anuală.
  6. Coronaviroza

    Este o boală foarte asemănătoare cu parvoviroza, deseori putând fi confundată, dar cu o evoluţie mai moderată. Imunizarea se face de asemenea cu ajutorul unui vaccin specific.
  7. Rabia (Turbarea)

    Este cea mai cunoscută boală la câine şi este întotdeauna fatală. Virusul rabic ataca creierul şi sistemul nervos central şi se transmite la om prin muşcătura animalului infectat. Imunizarea prin vaccinare este obligatorie prin lege şi funcţie de tipul de vaccin, prima vaccinare se face la 3 luni de zile (se repeta obligatoriu la câinii de vânătoare, câinii de serviciu la graniţă şi în zonele de deal şi de munte, fiind mai expusi la boală datorită rabiei sălbatice).
  8. NOU!!! GIARDIA Lamblia

    Informaţii detaliate în secţiunea de Noutăţi.

Când să consider că animalul meu se află într-o situaţie de urgenţă?

  • Nu poate urina
  • Este lovit de un autovehicol
  • Sângerează
  • Are dificultăţi în respiraţie
  • Se simte deodată rău
  • Are convulsii
  • Este inconştient
  • A ingerat otravă
  • Încearcă să nască de mai mult de 2 ore

Ce pot face dacă bănuiesc faptul că pisica sau câinele meu este otravit(ă)?

În acest caz animalul trebuie dus de urgenţă la medicul veterinar. Este bine să ştiţi că administrarea laptelui nu amelioreaza deloc starea animalului, ci chiar o agravează. Cel mai indicat este ca, până când animalul ajunge să fie consultat de medicul veterinar, să încercaţi să îi administraţi pe cale orală apă calduţă amestecată până la saturaţie cu sare , pentru a determina animalul să vomite.

Este adevarat că dacă cineva îmi mângăie puiul de ciobănesc german pe urechi, acestea nu se vor îndrepta?

Aceasta concepţie este total greşită. Întărirea cartilajului urechii la câinii la care acest lucru trebuie să se întample nu are nici o legătură cu atingerea lor de către stapân sau alte persoane.

ÎI pot administra animalului meu de companie Aspirină?

Aspirina nu ridică în general probleme dacă este administrată câinelui în cazul în care acesta suferă de artrită sau alte dureri. În cazul pisicilor însă, administrarea aspirinei este total contraindicată, acest lucru putându-i fi fatal.

Câinele/pisica mea se scarpină în urechi şi acestea au un miros urât. Ce pot face?

Dacă animalul dumneavoastră miroase urât în urechi şi apare o secreţie, aceast aspect înseamnă, în general, că în acea zonă se dezvoltă o infecţie. Cel mai indicat este să apelaţi în acest caz la medicul veterinar.

Este necesar să tăiem unghiile pisicii/câinelui nostru?

Este necesar dacă observaţi că pisica vă distruge mobila iar cainele are unghiile neobişnuit de mari. Întrebaţi-ne pentru detalii întrucât este bine ca acest lucru să fie făcut de o persoană competentă. De asemenea, se poate acţiona pe cale chirurgicală pentru îndepărtarea primei falange în cazul pisicilor.

Când este cel mai bine să îmi castrez animalul?

Această operaţie este bine să aibă loc atunci când animalul are vârsta de sase luni, atât în cazul masculilor cât şi al femelelor. Castrarea reduce riscul cancerului de sân şi uterin în cazul femelelor şi al cancerului de prostată în cazul masculilor.

Ce este displazia de şold?

Este o boală ereditară ce cauzează malformaţia articulaţiei şoldului. Poate apărea la una sau la ambele articulaţii şi va cauza artrită dacă nu este tratată. Dacă această boală a fost diagnosticată la câinele/pisica dumneavoastră, este indicată castrarea animalului, pentru ca boala să nu se mai transmită următoarelor generaţii.

Dupa ce am mers la iarbă verde, câinele meu a început să se scarpine insistent în urechi şi/sau să se lingă pe lăbuţe iar zona este dureroasă. Ce s-a întâmplat?

Acest fapt poate fi datorat unui spic de iarbă (arista), care i-a intrat animalului pe canalul auditiv sau în lăbuţe. Aceasta se poate întampla adesea în anotimpul de toamnă şi în cazul raselor cu blana deasă. Cel mai indicat este ca animalul să fie văzut imediat de un medic veterinar.

Nu îmi scot niciodată pisica/câinele afară. Ar trebui să îl vaccinez?

Binenţeles! De exemplu, boala numita "jigodie", care poate afecta atât câinele cât şi pisica, se transmite printr-un virus aeropurtat sau pe care îl puteţi aduce în casă pe talpa pantofilor. De aceea animalul de companie trebuie întotdeauna vaccinat!

Câinele meu se linge/scarpină insistent pe o anumită zonă a pielii, care s-a şi înroşit!

Acest lucru se poate datora fie alimentaţiei, fie înţepăturilor, de obicei de purici. Pentru a ameliora aceste simptome, tundeţi animalul împrejurul acelei zone şi aplicaţi un unguent pe baza de cortizon. Dacă însă efectul nu este cel scontat după 24 de ore, consultaţi medicul veterinar.

SUNTEM SPECIALIZAŢI PENTRU A VĂ TRATA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE

Str. Sf. Petru Movilă (fostă Uzinei) nr.30
Iaşi, 700014, România
Tel./Fax: +40 (0)232 212.184

Luni-Vineri: 09.00-16.00
Sâmbătă: 09.00-11.00
Duminică: închis